субота, 1 жовтня 2022 р.

Сучасні рецепти від інфляції




Почитайте краще чудову статтю від Bloomberg з поясненням політики ФРС:
Голова Федеральної резервної системи Джером Пауелл і його колеги намагаються використовувати вищі відсоткові ставки, щоб знизити захмарну інфляцію, не вводячи США в рецесію. Їхньою початковою метою було те, що економісти називають м’якою посадкою, але це стало важчим після того, як вторгнення Росії в Україну спричинило потрясіння на світових енергетичних, товарних і фінансових ринках. Зараз Пауелл, схоже, націлений на щось більш болюче, відоме під парадоксальною назвою «спад зростання».

1. Що таке м’яке приземлення?
Це коли центральний банк може сповільнити економіку настільки, щоб приборкати попит і стримати інфляцію, але не настільки, щоб спровокувати скорочення валового внутрішнього продукту та зростання безробіття. Для цього потрібне поєднання розумної політики та удачі.

2. Що таке спад зростання?
Це тривалий період мізерного зростання та зростання безробіття, ситуація, коли економіка розвивається повільніше, ніж її довгострокова тенденція приблизно на 1,5%-2%, але прямого скорочення вдається уникнути. Покійний економіст Нью-Йоркського університету Соломон Фабрикант ввів термін «рецесія зростання» в дослідженні, опублікованому в 1972 році. Хоча такий сценарій може бути не таким дорогим, як фактичне скорочення, він, однак, становить небезпеку для економіки, він припустив: «це не те ж саме, що тигр, який гуляє на вулицях, але це також не паперовий тигр», – написав він.

3. Чому зміна цілей?
Пауелл, схоже, дійшов висновку, що потрібен тигр, а не просто м’яка посадка, щоб атакувати згубну інфляцію в Америці, яка більш ніж утричі перевищує ціль ФРС у 2%. У серпні 26 виступаючи на щорічній конференції ФРС у Джексон-Хоулі, штат Вайомінг, він сказав, що ринок праці «явно вийшов з рівноваги», а попит на працівників значно перевищує пропозицію. Це призвело до стрімкого зростання зарплати, яке несумісне з цільовим показником інфляції ФРС у 2%. «Зменшення інфляції, ймовірно, вимагатиме тривалого періоду зростання нижче тренду», — сказав Пауелл. «Щобільше, дуже ймовірно, буде деяке пом’якшення умов на ринку праці», що широко розглядається як евфемізм для підвищення рівня безробіття.

4. Що робить ФРС?
Вона почала підвищувати процентні ставки в березні, а на початок вересня підвищила верхню межу ставки, яку вона використовує для управління економікою, з 0,25% до 2,5%, включаючи два незвичних підвищення на 75 базисних пунктів кожне. Вищі процентні ставки сповільнюють економічну активність і зростання, роблячи запозичення дорожчими. Повільніше зростання змушує споживачів витрачати менше, а компанії частіше звільняють, ніж наймають. Сподіваємося, що зниження споживчого попиту уповільнить зростання цін, а ослаблення попиту на робочу силу утримає зростання заробітної плати з такими темпами, які, ймовірно, сприятимуть інфляції.

5. Чи здійснювала ФРС коли-небудь м'яку посадку?
Можливо, одного разу, у 1994-1995 роках. Під керівництвом тодішнього голови Алана Грінспена центральний банк подвоїв процентні ставки до 6% і зумів уповільнити економічне зростання, не зупиняючи його. Однак жорсткіший кредит мав негативні наслідки.Це призвело до величезних втрат для інвесторів ринку облігацій і сприяло банкрутству округу Орандж, штат Каліфорнія, у 1994 році. Мексика також була змушена звернутися за допомогою до США та Міжнародного валютного фонду.

6. Чи кожна інша спроба була невдалою?
Не зовсім. Алан Бліндер, який був віцеголовою ФРС під час м’якої посадки в 1994-95 роках, каже, що за останні півстоліття центральний банк досяг деяких інших «досить м’яких» посадок. Одна сталася у 2001 році, коли підвищення ставки ФРС, яке почалося двома роками раніше, спричинило надзвичайно помірний восьмимісячний спад — те, що Бліндер називає «рецесією». Пауелл припустив, що він думав, що ФРС була на шляху до м’якої посадки у 2020 році, коли економіка США, здавалося, продовжила рекордно тривале зростання після серії змін ставок. Але потім через пандемію економічна діяльність впала.
7. Які шанси ФРС уникнути рецесії?
Критики стверджують, що ФРС надто довго чекала, щоб впоратися з ціновим тиском, який почав посилюватися у 2021 році, наполягаючи протягом місяців на тому, що ці інфляційні сили виявляться «минущими». Тепер, коли ФРС намагається наздоганяти відсоткові ставки – вона підвищує процентні ставки швидше, ніж будь-коли з початку 1980-х років – щоб уповільнити економіку настільки, щоб збільшити безробіття, не вводячи економіку в рецесію, знадобиться багато часу.

Коротше. Цю кризу звичайно підштовхнули війна в Україні і ковід, проте, судячи з усього, вона все одно мала статися, просто всіляко відтягувалася доволі м'якою монетарною політикою, що, видно, було помилкою. Зараз ФРС нарешті бере усе в свої руки і рішуче налаштована, щоб подолати інфляцію. Тож логічно, що ФРС обрала найкраще рішення у цій ситуації, яке дозволить остудити економіку після багаторічних штучних вливань і зберегти капітали американців. Навіть якщо ці ліки для економіки гіркі — прийняти їх необхідно. Тим більше що з цим дуже затягнули.

Америка готова діяти — і не тільки в економіці. Тож все буде ОК)

@OstanniyCapitalist


Немає коментарів: