середа, 28 вересня 2022 р.

Єврокомісія вітає надання недорогих, доступних і прозорих грошових переказів до України




Європейська комісія привітала Спільну заяву фінансових установ ЄС та України про надання доступу до недорогих, доступних та прозорих послуг грошових переказів до України.

Сьогодні грошові перекази від українців в ЄС є для них життєво важливим способом забезпечити засобами існування свої сім'ї та родичів на Батьківщині. В умовах зростання гуманітарної кризи, спричиненої неспровокованою російською агресією проти України, українці та їхні сім'ї чимало б заощадили завдяки зниженню витрат на грошові перекази. Це також може сприяти розширенню допомоги народові України.

Із сьогоднішньою Спільною заявою підписанти зобов'язуються забезпечити:фінансову доступність — добровільне зниження загальних плат за послуги, сягаючи рівня 3 %, як зазначено в Цілях сталого розвитку й Дорожній карті G20 щодо переказів за кордон;
прозорість переказів — розкриття сумарних плат за послуги, включаючи плату за переказ та націнку за обмін валют;
доступність переказів: — запевнення доступності послуг переказу через мережу агентів та розвиток цифрових послуг.

Мейред Маꥳннесс, Комісар із питань фінансової стабільності, фінансових послуг та союзу ринків капіталу, зазначив: «Від моменту протиправного російського вторгнення Європейський Союз був і залишається непохитним у підтримці України та її народу. Оскільки війна триває, триває й наша підтримка України. Народ України страждає від жахливих наслідків війни. Як заявила Голова Європейської комісії пані фон дер Ляєн у своєму Зверненні про становище Союзу, Європа залишиться непохитною в солідарності з Україною. Пошук практичних рішень, щоб допомогти українцям, які живуть за кордоном і з яких багато хто був змушений тікати внаслідок війни, відправляти грошові перекази своїм близьким додому, є дуже конкретним прикладом нашої солідарності. Я радію, що з цією метою об'єднуються європейські та українські компанії, які активно діють у галузі грошових переказів. Ми відкриті для цього й насправді запрошуємо й більше постачальників послуг, які б приєдналися до заяви про недорогі, доступні та прозорі послуги грошових переказів в Україну.

Сьогоднішня Спільна заява є наслідком засідання круглого столу, організованого Комісією та Національним банком України з постачальниками послуг грошових переказів ЄС та України й за участю Світового банку. Ця ініціатива є продовженням попередніх зусиль з підтримки українських біженців, як-то скоординований підхід до конвертації гривневих банкнот особами, які виїхали з України.

Зі Спільною заявою погодилися всі учасники круглого столу. Ця ініціатива залишається відкритою: приєднатися до ініціативи та схвалити Заяву пропонується й іншим установам фінансового сектору, що надають послуги грошових переказів у ЄС та Україні.

Для довідки

Спільна заява діятиме від сьогоднішнього дня протягом 9 місяців. Потім вона буде переглянута, щоб узяти до уваги мінливу ситуацію.



Немає коментарів: