вівторок, 6 вересня 2022 р.

Заява для преси Високого представника Жозепа Борреля




Прем’єр-міністре, востаннє ми зустрічалися в рамках Ради асоціації в лютому. Ця зустріч відбулася безпосередньо перед агресією Росії проти вашої країни. Світ дуже змінився з того часу.

Через рік з моменту тієї зустрічі ми проживаємо зовсім іншу ситуацію. Але ми, як і раніше, збираємося на засідання та обговорюємо нашу Асоціацію як головну політичну мету.

Я радий, що сьогодні ми вперше проводимо засідання Ради Асоціації з Україною як з державою-кандидатом на членство в Європейському Союзі.

Путін хотів окупувати, знищити та колонізувати Україну, натомість він підштовхує її до Європейського Союзу.

Він також зміцнює нашу рішучість допомагати розбудовувати сучасну, демократичну, незалежну Україну як невід’ємну частину європейської родини.

Путін прагнув зворотного. Він ніколи не міг уявити, що через півроку після початку війни він опиниться в подібній ситуації. Україна стає ближчою до Європейського Союзу, а Європейський Союз посилює нашу підтримку у розбудові – повторюю – сучасної, демократичної, суверенної, незалежної України як невід’ємної частини європейської родини.

Прем’єр-міністре, шановний Денисе, це Ваш перший візит до Брюсселя з початку російської агресії проти Вашої держави. Навесні, коли ми зустрічалися в Києві, я Вам пообіцяв, що ми разом проведемо цю зустріч Ради [Асоціації] в Брюсселі. І ось ми тут.

І я також хочу Вам нагадати, що в січні – січні минулого року – коли я відвідував Донбас [регіон], і я був у Вас у Києві, Ви мені сказали: «Я сподіваюся, що якщо росіяни нападуть на нас, Ви нас підтримаєте. Ви, принаймні, надасте свою зброю, щоб відбити вторгнення». Я з гордістю можу сказати, що те, що я Вам обіцяв – що ми будемо вас підтримувати – сталося, і ми це робимо.

Дозвольте сказати, що ми вітаємо вашу мужність [і] мужність українського народу. Ви не стали на коліна перед величезним, озброєним до зубів агресором. Напроти, Україна встояла і бореться за вашу свободу, за вашу незалежність. Роблячи це, ви боретеся за всіх нас. Як вже сказали багато європейських лідерів: «Ваша боротьба — наша боротьба».

На карту поставлено майбутнє нашого мирного сусідства, демократії-партнера, а також ширші принципи європейської глобальної безпеки. Не менше.

Я казав це багато разів. Вам не потрібні аплодисменти. Вам не потрібні приємні слова. Вам не потрібна риторика. Вам потрібна конкретна підтримка. Вам потрібна фізична підтримка. Вам потрібна зброя. Вам потрібна підтримка, яка виходить за межі Європи і сягає решту світу, шляхом пояснення всім причин та наслідків цієї війни.

Ми надаємо таку підтримку. Головний меседж сьогоднішньої зустрічі всьому світу полягає в тому, що Європейський Союз продовжуватиме підтримувати Україну – як би нам Росія не погрожувала і не шантажувала.

Ми надаватимемо нашу підтримку – політичну, фінансову, гуманітарну та військову – стільки, скільки це знадобиться, та в об’ємах, що будуть необхідними.

Перша мета нашої підтримки – допомогти Україні закінчити війну, тому що ми хочемо, щоб ця війна закінчилася якомога швидше. Але не за будь-яку ціну – ми хочемо, щоб ця війна закінчилася з повагою до суверенітету України. І довгострокова мета, яка виходить за межі теми війни, полягає в тому, щоб підтримати Україну в досягненні миру. А здобути мир означає побудувати – як я вже казав – сучасну, демократичну, незалежну та квітучу Україну.

Наша сьогоднішня зустріч, шановний Прем’єр-міністре, також є доказом стійкості України, її народу, ваших інститутів, незважаючи на російську агресію. Це також підкреслює важливість наших відносин, які розвиваються швидше, ніж будь-коли.

Під час нашої зустрічі ми якнайрішучіше підтвердили наше засудження російської агресивної війни, що має бути припинена, та нашу підтримку безумовного виходу російських військ з усієї території України в її міжнародно визнаних кордонах.

Безумовно, йдеться також і про дії Росії довкола Запорізької АЕС. Останні новини про тамтешню ситуацію викликають дедалі більше занепокоєння.

Це ядерна авантюра, яку потрібно припинити. Це ядерна азартна гра з вогнем, яка є ще одним прикладом безрозсудної поведінки Росії, зневаги до міжнародного права та основних принципів ядерної безпеки.

Ми наголосили на нашій спільній підтримці зусиль Міжнародного агентства з атомної енергії та підкреслили необхідність того, щоб Запорізька АЕС залишалася невід’ємною частиною енергетичної системи України та демілітаризованою територією.

Шановний Прем’єр-міністре, подавши заявку на членство в Європейському Союзі, Ви взяли на себе зобов’язання активізувати реформаторські зусилля, адже реформи були потрібні до війни, і ці реформи потрібні й досі.

Сьогодні ми підсумували прогрес щодо нашого двостороннього порядку денного та перебігу реформ в Україні – обидва процеси просувалися надзвичайно швидко протягом останніх місяців. І це попри – чи, може, завдяки – російській агресії.

Ми підкреслили важливість виконання рекомендацій, викладених [Європейською] комісією – Комісар [Олівер] Варгеї розповість про це докладніше – у висновках Комісії щодо заявки України на членство.

І, звичайно, ми вітаємо нещодавні кроки, зроблені вами у ключових сферах верховенства права та боротьби з корупцією, але також заохочуємо до подальших дій.

Ми також вітаємо ваш важливий прогрес у галузі прав людини. Ми схвалюємо ратифікацію Україною Стамбульської конвенції – важливого кроку у захисті жінок і дівчат від усіх видів сексуального та гендерного насильства.

Ми також зосередилися на необхідності забезпечення відповідальності Росії за військові злочини. Ми повністю підтримуємо зусилля міжнародної спільноти та України в цьому питанні.

Нарешті, Україні ще потрібно ратифікувати Римський статут, аби повною мірою скористатися правами повноправного члена Міжнародного кримінального суду.

Питання, яке виходить за межі наших відносин - це експорт зерна з України. Ми дізналися багато про наслідки угоди, досягнутої за посередництва ООН, та сприяння експорту понад 10 мільйонів тонн сільськогосподарської продукції з України.

Сьогодні ми підписали кілька угод щодо участі України в наших митних і фіскальних програмах, а також у програмі «Цифрова Європа». Олівер [Варгеї] підсумує нашу дискусію щодо важливих досягнень у нашій надзвичайно широкій програмі галузевої співпраці.

Іншим ключовим успіхом є [змога України долучитися] до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами та Конвенції про процедуру спільного транзиту з 1 жовтня.

Підсумовуючи, зрозуміло, що реформи та стійка відбудова потребуватимуть часу. Але дозвольте мені підкреслити, що Україна може бути певна, що Європейський Союз постійно підтримуватиме вас на вашому європейському шляху як повністю незалежну та суверенну країну.

Дякую.

Питання та відповіді

Питання. Пане Високий представник, сьогодні в Празі, під час Міжпарламентської конференції з питань безпеки, ми почули як деякі сторони закликали ЄС скасувати військові постачання Україні та підштовхнути Україну до певного роду переговорів з країною, яка очевидно є агресором. З Вашої точки зору, наскільки поширені такі ідеї серед країн ЄС? Адже це точно відображає російський наратив. Наскільки це питання небезпечне для єдності та для Європейського Союзу як такого?

Так, сьогодні вранці відбулося міжпарламентське засідання. Дозвольте уточнити – йдеться не лише про Європейський парламент. Були присутні представники всіх парламентів держав-членів – Конгресу та Сенату – які відображають політичні погляди усіх держав-членів Європейського Союзу. І, безумовно, є люди, позиція яких знаходиться в очевидній меншості, але вони мають право висловлювати свою точку зору. Деякі з них висловили свою стурбованість продовженням війни та тим, як наші санкції та наша військова підтримка України впливають на війну. Моїми співрозмовниками є уряди – міністри закордонних справ – і вони представляють держави-члени. І я можу сказати, що в Празі тиждень тому була чітка, цілісна, непохитна підтримка нашої позиції з боку всіх представлених там урядів. Є політичні партії, є члени європейських парламентів з різними поглядами, і я відповів їм сьогодні вранці, але вони не представляють позицію держав-членів.

Питання. Україна заявляє, що ми невдовзі повністю виконаємо Угоду про Асоціацію, і розпочнемо переговори про членство. Чи бачите Ви певну кореляцію між Угодою про асоціацію та нашим вступним статусом країни-кандидата? Чи пообіцяли Ви щось нове Україні та її Прем’єр-міністру?

Я передам слово Комісару Варгеї, але, як Ви зазначили, пане Прем’єр-міністре, процедури в рамках Угоди про асоціацію – це процедури, які не можуть бути замінені ніким іншим. [Ці кроки] потрібно зробити до повного виконання умов. Комісія надасть висновок, щоб оцінити, чи вдалося досягнути Вашого рівня амбіцій. Ми підтримуємо ваш рівень амбіцій – чим швидше, тим краще – і, звичайно, ця історична ситуація відкриває вікно можливостей. Отже, як тільки ви виконаєте умови, розпочнуться переговори. Але для цього Комісія повинна буде видати оцінку про їх виконання.


Немає коментарів: