пʼятниця, 16 вересня 2022 р.

Захищають німкеню-царицю нащадки робітників та селян

 


Дива дивні відбуваються в сучасній Одесі. Хоча скоріше - це гібридна інформаційна спецоперація. Місцева влада серед якої багато хто репрезентував партію регіонів часів "донецького" президента, чи сдпу(о) гауляйтера Медведчука, не бажають деколонізувати місто й знімати з постаменту Катерину II.

Всі згодні що німкеня знищила залишки суверенності Козацької держави у 18 сторіччі, але ... Далі за словами місцевого історика професора  Т.Гончарука починається: одеський ідіотизм!

- Ні єдиного факту що імператриця сприяла розвитку міста Одеси. Навіть зерно забороняла експортувати з порта Хаджибей. А наші "захистники історичного міфа" бажають утримувати в центрі міста цей імперський артифакт. Це продовження  західного абсурдного серіалу "Велика". Дивились? Місія захисників монументу - ідіоти, які "за збереження" сатрапихи.

Сам теперішній монумент, який цнотливо звуть "засновникам Одеси" сфабрикували в середині 00-х років на гроші "мутних" проросійських ділков. Дореволюційний пам'ятник більшовики знесли в угоду матросам-потьомкінцам. Скульптури "фаворитів" буквально запозичили в державному історико-краєзнавчому музеї у 2007-му. Царицю відтворили з новомодного сплаву. Сама ця робота не має ніякої художньої цінності. Ну для того щоб "сховати кінці в воду" і не "чипати" пам'ятник корупції, а ніяким не засновникам Одеси скульптури тепер передано в комунальний музей.

Де факто, деколонізація буксує. Топонімічна комісія міськради не радить повертати на площу фонтан, а скульптури до музею. Затягувати питання вирішили через громадські онлайн слухання. Публіці "згодовують" псевдо історичну "полову" про засновників. Міський голова марить рішенням ЮНЕСКО о захисті центра міста. Громадська думка розділена.  

Проблема народилась не сьогодні, вона наслідок конформізму пострадянської пори: "і вашім і нашим"!Пелевін десь "потирає руки". 

С.Лиманов.



Немає коментарів: