пʼятниця, 30 вересня 2022 р.

Черги з вагонів-зерновозів на кордоні з ЄС та Молдовою скорочуються




"Зерновий коридор" працює
За місяць черги на прикордонних залізничних переходах скоротилися з 25 тисяч вагонів наприкінці серпня до майже 18 тисяч станом на 29 вересня. Причому кількість вагонів з агропродукцією скоротилася з 8482 до 4377 тобто майже вдвічі.

Скоротити черги з вагонів на кордоні з ЄС та Молдовою вдалося у першу чергу завдяки "зерновому коридору". Завдяки ньому, починаючи від 1 серпня, тобто за два місяці, нам вже вдалося вивезти 5,29 мільйонів тонн агропродукції. До прикладу, у квітні нам вдалося вивезти лише 1,09 мільйон агропродукції.

Прискорення темпів вивозу зерна дозволяє Україні не лише поліпшити свій торгівельний баланс, який є рекордно дефіцитним, а і звільнити елеватори для нового врожаю, що підвищує закупівельні ціни на нього.

Окрім "зернового коридору" було реалізовано ще низку інфраструктурних проєктів, що збільшили пропускну здатність наших залізничних міжнародних коридорів, як наприклад відновлення колії "Березине - Бесарабяска".

Темпи вивозу поки все одно не сягнули довоєнних показників. Проте, є і хороші новини - на світових ринках почалася чергова хвиля зростання цін на зерно, що спричинена неврожаєм у всьому світі. Для порівняння, якщо всередині серпня, коли "зерновий коридор" лише запрацював, 1 тона пшениці коштувала 313 євро, зараз - 353 євро за 1 тону. Це означитиме збільшення наших експортних надходжень.

Також, відкриття чорноморських портів дозволяє Україні з часом частково відновити роботу металургійних підприємств, що зараз простоюють через неможливість вивозу продукції.

@OstanniyCapitalist



Немає коментарів: