субота, 10 вересня 2022 р.

Зберегти не можна знищити




Бесарабія це мультикультурний край, з багатовіковою їсторією. Культура Бесарабії створювалась багато років, передавалась від батька сину, але в останній час почала занепадати. Люди почали навіть викидати старовинні речи, які передавались з покоління у покоління, перестали шанувати свою культуру.

Все це почав помічати один парубок на їм"я Олександр Полібза, який зараз живе в селі Кубей, Одеської області. Йому схотілось хоч якось зберегти старовинні артифакти. На початку він сам почав збирати старовинні речі, національні костюми, пісні, танці та усе що пов'язано з культурною спадщиною. Все це він збирав по Бесарабським селам.

Через рік в нього вже були якісь  нотатки, щодо пісень, танців та костюмів окремих сіл Бесарабії, також зібралась маленька колекція національних костюмів, деяких сіл Бесарабії. Він почав популяризувати старовинну культуру
цього краю. До нього почали з'їжджатися туристи з усієї України, а все для того щоб хоч трішки дізнатись про Бесарабський край.

Через декілька років в нього з"явилась группа, де він почав викладати різну інформацію, яку збирав до цього. Ця группа почала набирати оберти, бо інформації про культуру Бесарабського краю в інтернеті було дуже мало.

За допомогою фейсбучної группи Бессарабії.Буджак  до Олександра почали потрапляти старовинни речі. Люди відправляють старовинні фотографії, відео, на яких можно побачити як люди знов почали святкувати старовинні свята.

Робота Олександра не проходить дарма. Люди почали більш усвідомлено ставитись до своєї культури. Деякі почали шукати речі своєї родини та викладати у группу. Почалась тенденція на симпатію до бесарабського одягу, молоде покоління почало цікавитись де можна дістати цей чи інший одяг.

Ось так одна людина, яка не байдужа до своєї культури почала змінювати ставлення людей до культурної спадщини.
В.Гайдаржи, студент "Одеської політехніки"

Немає коментарів:

Дописати коментар