вівторок, 6 вересня 2022 р.

Українські дівчата в Польщі народжують бізнес-ідеї





Тренінг “From Zero to Entrepreneur hero” (що у перекладі з англійської означає “З нуля до героя-підприємця”) проходив в Польщі з метою поширити бізнес-ідеї серед молоді та надати базові знання для відкриття власного бізнесу.

Всього на заняттях було 36 учасників, а я серед інших 17 дівчат представляла команду України.

Тренінг відбувався на неймовірно гарному польському узбережжі біля Балтійського моря - Ястшембя-Гура (чи Ястребова гора). Проект, організований українсько-польською радою обміну молоддю у співпраці з громадською організацією “Non Formal Education 4y” та при підтримці Erasmus+.
Сосновий ліс біля моря став надзвичайною родзинкою нашого місця перебування.

Організація тренінгу вразила, тому що ми мали дуже влучний розклад. Учасники встигали і насолодитись красою природи під час відпочинку, і виконати всі завдання, щоб опанувати тему бізнесу. У якості перепустки для нас навіть було організовано подорож на курортний півострів Хель.


Вважаєте, що тема бізнеса дуже складна? Цей проект розкриває навіть таку серйозну тему в цікавому форматі!

Завдання проекту були спрямовані на те, щоб розвинути бізнес-мислення, проаналізувати ринок (ми провели воркшоп щодо ситуації бізнесу в Україні та Польщі), а також поділитися власною ідеєю для відкриття бізнесу.

Наш ведучий Петр увімкнув слайд з покроковими інструкціями як складати бізнес-ідею, і дав нам 10 хвилин, щоб зробити це самостійно, після чого кожен розповів, що він вигадав.

Всі ідеї були досить різноманітні, а деякі особливо креативні.



Першою вийшла польська дівчина Олександра з яскравим рудим волоссям.

– Моя бізнес ідея полягає у тому, щоб створити бібліотеку одягу, – сказала вона. – Припустимо, це буде виконано у вигляді бутика, де можна буде брати одяг в оренду, як книгу.

Далі Олександра озвучила поетапний аналіз ринку, товарів, послуг, фінансовий план, унікальну торгову пропозицію тощо.

Українка Світлана поділилась своєю цікавою ідеєю створити ресторан на колісах.

Кожну ідею записувала на папері наш тім-лідер Анна, після чого ми голосували за найцікавіші і для них вже опрацьовували справжній бізнес-план.

Перемогли такі ідеї: бібліотека для одягу, мобільний додаток для пошуку друга або пари у подорож (а-ля travel tinder), а також оздоблення заводів шляхом автоматизуючими датчиками задля оптимізації виробництва.

Нам було надано 10 листів з різними питаннями та завданнями, і ми розділились на команди, щоб разом створити бізнес-план.

Ця вправа стає у нагоді, щоб осягнути свої мрії, яку власну справу хотілося б відкрити, і, звісно, почути зворотній зв’язок від тренера з багаторічним досвідом ведення власного бізнесу.

Крім того, ми розібрали бізнес модель “step by step” і з'ясували, як відкрити бізнес в Україні або Польщі.

Зараз для молоді з України можливість відвідувати такі тренінги є актуальною як ніколи. Це розширює світогляд та допомагає відволіктися у складний час. Проект штовхає спілкуватись один з одним, розмовляти англійською, а також підвищувати навички ведення публічних виступів.

Взагалі, більшість людей боїться працювати з іноземцями через вірогідність непорозумінь та велику різницю у менталітеті, а тренінг допомагає позбутися цих упереджень та зрозуміти для себе, з ким у справі комфортніше. Для подальшої роботи це має велику цінність, адже ви не залишитесь в рамках однієї країни, а навпаки – відкриєте собі можливості співробітництва з іноземцями та зрозумієте, що навіть можна розпочати власну справу у іншій країні чи взагалі вийти на міжнародний ринок.

Також ви побачите, що, незалежно від нації, ми насамперед – люди, і завжди можна знайти багато спільного.

Ніколи не здавайтесь на шляху до мети. Авжеж, легше просто піти на роботу за наймом, але якщо ви проявите достатньо сміливості та дисциплінованості, перед вами відкриється неосяжний простір варіантів, де ви і є бос.
Яна Нечитайло.


Немає коментарів: