субота, 13 серпня 2022 р.

Рани міста від війни на світлинах

Робота "Відбиток війни", ціанотипія


Миколаївець Богдан Головченко створює фотографії за допомогою ціанотипії – монохромного фотографічного друку. Роботою "Відбиток війни" митець розпочав фотопроєкт про наслідки обстрілів Миколаєва російськими ракетами.
Богдан Головченко виготовляє знімки за допомогою скла та желатину, який надає фотографії блакитного відтінку. За його словами, це початок невеликого фотопроєкту про атаки на Миколаїв російських військ та ті пошкодження, які вони залишають у місті.

"Мені здається, що їх потрібно документувати, їх потрібно показувати і, якщо це можна, спробувати проаналізувати, відрефлексувати художніми засобами. Зараз я фотографую ті об’єкти в місті, які, як на мене, варті уваги. Але, звичайно, так, щоб це не нашкодило безпеці містян: там немає адресних планів і тільки ті об’єкти, які вже показували в ЗМІ. Я не розкриваю ніяких таємниць, але знімаю їх і планую публікувати", — розповів митець.

Вивчати техніки фотографічного руху, зокрема ціанотипію, Богдан почав ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Робота "Відбиток війни" виконана на склі.


Наразі Богдан Головченко готує світлини, які надруковані на рентгенівській плівці. Фотограф спеціально обрав цю технологію. Говорить, через рентгенівську плівку є можливість подивитися в глибину тих руйнувань, що відбуваються в місті.

"Я вже давно планував не тільки демонструвати рентген-плівки, а зробити альбом, чи брошуру, чи буклет, де будуть фотографії цих руйнувань, пошкоджень та супровідний текст українською та російською мовами. Це я планую видати у паперовому та цифровому варіанті.

По матеріалах Суспільного Миколаїв.






Немає коментарів: