середа, 17 серпня 2022 р.

Італійська вулиця в Одесі має залишитися, а Пушкінська – зникнути



Історико-топонімічна комісія Одеської міськради винесла вельми компромісне рішення щодо назви однієї з центральних вулиць - Пушкінської. Хоча!

Завдання, яке стоїть перед місцевими депутатами: виконати норму закону про дерусифікацію та позбавитись назв, пов'язаних з Російською імперією. При чому тут Пушкін, ви спитаєте?

Експерти з місцевих істориків та культурологів кажуть: він жив в Одесі,

згадував у своїй творчості місто. Но важливо нагадати: назва цієї вулиці, коли по її бруківці  прогулювався чиновник губернаторської адміністрації Пушкін, була Італійська. Потім в 90-ті вже після краху більшовицької ідеології її нарекли ім'ям рифмоплета. А Італійським став бульвар, який прославляв вже давно забутого комісара з європейським прізвищем. Такий компроміс одеський. Потім довгі роки славили Олександра Сергійовича в Одесі на російські гроші. Випускали мемуари, книги та альбоми, скульптуру навіть поставили до якої водили екскурсії. Були й дисертації... Дітки віршики читали, літературознавці - конференції проводили. Все як у людей... Пушкін - наше все!

ЩО?

Те що він майже доброго слова про поселення Одеса у 1824-26 роках не залишив по собі, майже не згадували. Трохи милувались: "Я жил тогда в Одессе пыльной..." бо наприкінці є строфа: "Там всё Европой дышит, веет".

Нагадаю, в Одесі жив й згадував у своїй творчості класик американської літератури - Марк Твен, чи француз Жорж Сіменон який двічі приїздив в Одесу. Щось топонімів з їх іменами я не зустрічав в Одесі. Тому "аргумент": він нас прославив! - точно мимо. Щодо дієвості такого собі піарника англофіла Воронцова, у справі Новоросії, то дворянин Пушкін напакостив на 200 років українському півдню. А виходячи в першу чергу з цього, народ, що мужньо веде вже 6 місяців кроваву антиімперську війну, має вимагати позбавитись імен всіх імперців на мапі Одеси. Чи ви гадаєте, вчитель Сашка, В.Жуковський був добрим дядечком? До речі він був не тільки в Одесі, але й у Миколаєві, але в місті на Бузі його не увічнили в назві вулиці, ще й у центрі.

А чому Італійською має називатись вулиця що лежить між міськрадою й вокзалом? Відповідь більш чим проста: дорога в Європу. Крім того, саме італійська нація, культура й бізнес зробив значно більше для розвитку Одеси. як порту й поліса. А "прибухівающих" чиновників імперської адміністрації в той самій Одесі було багатенько. Вином наш край досі славен. Не згадувати весь час цих персонажів.

Тому маю надію, що на тверезу голову й топонімічна комісія, і депутати згадають якій державі вони служать, й приберуть імена  всіх росіян-імперців. колонізаторів й кривавих комуністів з вулиць міста. Хай мешкають в музеях українських поряд з розтрощеною військовою технікою агресорів 21-го сторіччя.

С.Лиманов. 





Пушкін є не одним із іноземних письменників, які віддзеркалили Одесу в своїх творах, а «нашим усім».

Немає коментарів:

Дописати коментар