вівторок, 26 липня 2022 р.

«Енергоатом» знову збирається підвищити рівень Олександрівського водосховища



Для добудови з 3-го по 6-й гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС «Енергоатому» потрібно підвищити рівень Олександрівського водосховища. Натомість громадськість закликає відмовитися від завершення розробленого ще за радянських часів проєкту, щоб зберегти унікальну природу Миколаївщини, річкові пороги та острів Гардовий — нашу історичну пам'ятку.
Про що повідомляють із «Енергоатому»

Управління екології Миколаївської ОДА отримало повідомлення про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, від Державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

«Енергоатом» повідомляє про намір завершити будівництво Ташлицької ГАЕС у складі гідроагрегатів 3-6 з підвищенням рівня Олександрівського водосховища на річці Південний Буг з позначки 16,0 м до позначки 16,9 м. Проєктом будівництва передбачено поетапне підняття рівня в Олександрівському водосховищі із створенням водогосподарської ємності для водопостачання.









Повідомлення про про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля

Нагадаємо: у 2021 році у рамках проєкту добудови Ташлицької ГАЕС планувалося чергове підняття рівня Олександрівського водосховища до відмітки 20,7 м. Якщо б це сталося, то під водою опинився б 21 гектар території Національного природного парку «Бузький Гард», зокрема, острів Гардовий. Громадськість била на сполох, а троє учасників російсько-української війни, які втратили кінцівки внаслідок поранень, приковували себе ланцюгами до Гардівського острова, аби привернути увагу до ситуації та потенційної екологічної катастрофи. В результаті громадського спротиву плани по підняттю рівня водосховища енергетиками були відкладені.
Активісти збирають підписи, щоб запобігти новим викликам

Інна Тимченко, екологиня, викладачка Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, звернулася до громадськості із закликом:

«Найменше, про що зараз хотілось би думати, це про захист «Бузького Гарду». Коли майже всі чоловіки — учасники нашого штабу опору затопленню «Бузького Гарду» — на війні, коли ми живемо думками і справами допомоги військовим і тим, хто потребує, коли кожен день навіть для нас цивільних, хто живе в Миколаєві це виклик і загроза...

«Енергоатом» продовжує цинічно та зухвало просувати свій радянський проєкт, виставляючи його на громадське обговорення саме зараз. Так, в їх, типу оновленому, проєкті все те саме, хоча вже йде мова про 16,9 м (зараз 16-ть) Олександрівського водосховища та добудову 3, 4, 5, 6 гідроагрегатів. Але!
Цей проєкт та продовження його реалізації в будь-якому вигляді є несумісним з європейським курсом збалансованого розвитку, з тими викликами, які стоять перед Україною і катастрофічно загострились з повномасштабною війною: збереження історичної пам'яті, збереження питної води та природних річкових екосистем


Минулою весною ми провели багато заходів, в тому числі науковий форум, де провідні українські фахівці визнали, що цей проєкт є екологічно небезпечним і економічно неефективним, від видатних українських діячів звернулись до Президента та депутатів ВРУ і отримали підтримку багатьох депутатів, які зазначили про необхідність відмовитись нарешті від цього проєкту. Сам проєкт отримав відмову у висновку з оцінки впливу на довкілля від Міндовкілля.

Наразі все знову.

Отже, ми знову підготували звернення від науковців, громадських організацій, депутатів, громадських діячів, представників громад, до Президента України, Прем'єр міністра України, депутатів Верховної Ради, міністра культури та інформаційної політики України, голови Представництва ЄС в Україні Матті Маасікусу із закликом нарешті відмовитись від радянського проєкту, який продовжує в прямому сенсі нищити нашу річку, затоплювати пороги, затоплювати острів Гардовий — нашу історичну пам'ятку.

Всі, хто має бажання, може підписатись під зверненням (вказавши ім'я, прізвище та посаду) за посиланням.







Галина ДавидоваГоловна редакторка "Гард.сіті"







Немає коментарів: