субота, 4 грудня 2021 р.

Верховна Рада прийняла Державний бюджет 2022: яким він буде для громад?



Для уважного читання та вивчення для місцевих депутатів, до прийняття власно бюджетів міст та громад. Ну й для перевірки чиновників місцевого самоврядування. 2 грудня Верховна Рада України прийняла Закон "Про Державний бюджет України на 2022 рік" (законопроєкт №6000).

Згідно з документом, загальний обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2022 рік становитиме 630,8 млрд грн, в тому числі:
доходи місцевих бюджетів – 437,2 млрд грн
трансферти з державного бюджету – 193,6 млрд грн.

Основними нормами, що матимуть найбільший вплив на бюджети органів місцевого самоврядування, є такі:
У 2022 році збільшиться норматив зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на 4% за рахунок відповідного зменшення нормативу зарахування ПДФО до державного бюджету.
Передбачена додаткова дотація для проведення розрахунків протягом опалювального періоду (1,5 млрд грн). Облдержадміністрації розподілятимуть дотацію між місцевими бюджетами, значення індексу податкоспроможності яких менше 0,9.
3,15 млрд грн передбачено на фінансове забезпечення заходів з розвитку аеропортної інфраструктури.
До другого читання збільшено базову дотацію на 3 млн грн та реверсну дотацію на 1,6 млн гривень.

Важливо, що майже 1,5 млрд грн в держбюджеті заклали на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються підприємствами, що утримуються коштом місцевих бюджетів.




Немає коментарів: