понеділок, 21 червня 2021 р.

Крадіжка телефону вперше: на захист неповнолітнього стало відновне правосуддя



У житті нерідко трапляються випадки, коли діти, перебуваючи у складних життєвих обставинах, схильні до протиправної поведінки. Далі життєвий сценарій часто буває однотипним – злочин, в’язниця. Та вже давно підтверджено, що такий підхід негативно впливає на дитину і аж ніяк не сприяє її виправленню. Саме в таких випадках на допомогу приходить відновне правосуддя, яке дає неповнолітньому можливість виправити помилки та отримати шанс на гідне життя.

Герой цієї історії – Тарас, живе в багатодітній сім`ї. Батьки не можуть задовольнити всі потреби підлітка, адже грошей у сім”ї обмаль. Хлопець знайшов вихід з ситуації – у вільний час за окрему плату допомагає сусідам по господарству. Всі зароблені кошти він старанно відкладає для покупки мобільного телефону, про який вже давно мріє.
Одного дня, працюючи у дворі, сусідки Тарас помітив, що двері її будинку відчинені, хоча знав, що жінки вдома немає. Через свою допитливість зайшов до будинку і помітив у веранді на столі мобільний телефон. Цей телефон йому подобався набагато більше, аніж той, який він міг собі придбати на зароблені кошти. Не довго думаючи, він схопив гаджет зі столу і втік.

У результаті вчинено злочин, передбачений ч. 1 ст. 185 КК України – таємне викрадення чужого майна (крадіжка). Хлопець і гадки не мав, що такий вчинок може потягти за собою 3 роки ув’язнення, адже він просто хотів мати телефон, як і всі однолітки.

На захист Тараса стала «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги. Регіональний центр з надання БВПД в Одеській області ухвалив рішення про застосування Програми та призначив для проведення медіації адвоката Петра Кобзара.

До процесу медіації також було залучено психолога, яка провела з неповнолітнім серію занять, склала його психологічну діагностику та провела виховну роботу.

Для діагностики виявлення психологічного стану дитини в сімейному кліматі, Тарасу запропонували намалювати баранчика у пляшці (проєктивна методика «Баранчик у пляшці» – малюнок відбиває стан дитини у родині в прихованій від свідомості формі). Аналіз тесту показав, що Тарас знаходиться у стані тривоги, напруги та страху і прагне відокремитись від батьківської сім’ї, а саме від батька. Ці твердження підтвердила і мати хлопця, яка розповіла, що син часто тікає з дому. Тарас неодноразово просив мати піти від батька, який з його слів агресивний та деспотичний. Хлопець розповів, що друзів немає, каже «так, приятелі», а от з мамою у нього дуже близькі стосунки і їй він може довірити всі таємниці.

Далі Тарасу було надано завдання намалювати будинок, дерево та людину (проєктивна методика «Дім, Дерево, Людина» – оцінка особистості дитини, рівня його розвитку, працездатності та інтеграції; отримання даних, що стосуються сфери його взаємин з навколишнім світом в цілому і з конкретними людьми зокрема, про рівень інтелекту). Її аналіз продемонстрував наявність у хлопця почуття тривоги та провини за скоєний вчинок. Неповнолітній ідентифікує себе з головним героєм серіалу «Бригада» на ім’я Саша Білий. Хлопець пояснює свою симпатію тим, що герой сміливий, захищає свою дружину і друзів та вміє знаходити вихід з різних ситуацій.

Загалом Тарас відвідав усі заняття, приходив вчасно. Спочатку він поводив себе сором’язливо та насторожено стосовно психолога, але згодом контакт було встановлено. Хлопець неодноразово підкреслював свою провину та сором за необдуманий вчинок. Тарас працював над собою та демонстрував наполегливість і бажання виправитись. Він впевнений, що більше таких помилок не зробить. Має плани на майбутнє, мріє стати трактористом.

Неповнолітній активного сприяв розкриттю злочину, щиро розкаявся та відшкодував матеріальну шкоду потерпілій, повернувши їй викрадений телефон.У судовому засіданні захисник звернувся з клопотанням про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності. Прокурор підтримав клопотання захисника та просив задовольнити його і звільнити неповнолітнього від відповідальності у зв`язку зі зміною обставини та втратою суспільної небезпеки. Потерпіла, своєю чергою, надала суду заяву, в якій вказала, що не заперечує проти звільнення хлопця від кримінальної відповідальності.
Програма відновлення пройшла успішно. Суд задовольнив клопотання та звільнив неповнолітнього від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрив.

Немає коментарів:

Дописати коментар