середа, 28 квітня 2021 р.

Антидемократичний поворот. Новий звіт Freedom House






Згідно зі звітом Freedom House «Країни перехідного періоду 2021» [Nations in Transit] лідери країн по всьому регіону послаблюють демократичні інституції для збереження своєї влади.
Вашингтон, 28 квітня 2021 року – Обрані лідери в країнах Європи та Євразії підривають ті інституції, які привели їх до влади, відкидаючи демократичні норми й просуваючи альтернативні системи авторитарного управління згідно з Nations in Transit 2021, щорічною доповіддю Freedom House про стан демократії в регіоні. 
Звіт «Країни перехідного періоду 2021: Антидемократичний поворот» показує, що загальний рівень демократії в регіоні знижувався 17 років поспіль, а кількість країн, які класифікуються як демократії, впала до найнижчого рівня з моменту першої публікації доповіді в 1995 році. Лідери, які вдалися до антидемократичних форм правління, використовують схожі стратегії: прем'єр-міністр Віктор Орбан в Угорщині вперше застосував модель придушення незалежних медіа, яка відтоді поширилася у Польщі та Сербії, правлячі партії Угорщини й Польщі посилюють атаки на ЛГБТ+ спільноту, а також на етнічні та релігійні меншини. Крім того, влада в цих країнах намагається послабити верховенство права за допомогою атак на незалежність судової системи.

«Поширення автократії в країнах Європи та Євразії має далекосяжні наслідки не тільки для регіону, а й для всього світу», – зазначив Майкл Дж. Абрамовіц, президент Freedom House. – «Демократично обрані лідери відвертаються від демократії та створюють свої власні спотворені реальності для консолідації та утримання влади. Успіхи цих антидемократичних режимів подають приклад і сприяють зростанню авторитаризму в сусідніх країнах. Якщо їх не зупинити, вони мають потенціал підірвати демократію та легітимізувати зловживання владою в Європі та за її межами».

Польща та Угорщина виділяються безпрецедентним послабленням своєї демократії за останнє десятиліття, але більшість країн, які оцінюються в рамках звіту Nations in Transit 2021, у цей час знаходяться у гіршому стані, ніж 10 років тому.

У Росії та Білорусі, які у звіті класифікуються як консолідовані авторитарні режими, репресії значно посилилися за останній рік. Жорстоке придушення продемократичних протестів у Білорусі, спроба Кремля вбити антикорупційного активіста та опозиційного лідера Олексія Навального і нещодавня демонстрація сили російською армією уздовж кордонів України демонструють, на що готові піти ці режими, щоб залишитися при владі.

Основні висновки звіту щодо України:
Рейтинг Судової системи та Незалежності знизився через постанови судів, які призупиняли дію важливих реформ, дискредитували прогресивних держслужбовців і скасовували вироки у справах про корупцію; крім того, конституційна криза була викликана діями суддів Конституційного суду, які скасували декларування держслужбовців, маючи конфлікт інтересів.
Пандемія посилила залежність України від кредитних позик МВФ та іноземної фінансової допомоги для подолання кризи. Умови іноземних донорів посилили необхідність реформ, деякі з яких явно суперечили інтересам впливових груп.
Українське громадянське суспільство знову виявилося міцною опорою за складних обставин. Організації громадянського суспільства (ОГС) та волонтери грають вирішальну роль для пом'якшення негативних наслідків пандемії COVID-19. Водночас залишаються випадки переслідування громадських активістів, включно з фізичними нападами, залякуваннями та пошкодженням майна. Більш того, журналіст(к)и зазнавали фізичних нападів у таких самих масштабах, як і минулого року, а розслідування таких випадків було неефективним або взагалі не проводилося. Зі зміною уряду тон відносин громадянського суспільства та влади поступово переходить від діалогу до розбіжностей.
Окрім викликів усередині країни, демократична консолідація України ускладнюється також невпевненістю, яку створює Росія через свою військову агресію на Донбасі та продовження окупації Криму.«Занепад демократії в Європі та Євразії викликає глибоке занепокоєння, особливо в контексті погіршення стану демократії на глобальному рівні протягом останніх 15 років», – зазначила Жейке Чакі, директорка з досліджень в країнах Європи та Євразії у Freedom House. – «Авторитаризм – це не суто національна проблема. Вона може уразити цілі регіони чи навіть континенти. Європейські демократії та громадянське суспільство повинні координувати свої зусилля на підтримку продемократичних рухів у країнах, де посилюються авторитарні тенденції».

Звіт Nations in Transit 2021 оцінює стан демократичного управління у 29 країнах між Центральною Європою та Центральною Азією. Оцінки країн залежать від умов та подій у період з січня по грудень 2020 року.

Основні висновки:
У Європі та Євразії залишилося найменше демократій за 26-річну історію звіту Nations in Transit. З 29 досліджених країн, 10 були визначені демократіями, 10 – гібридними режимами, та ще дев’ять – авторитарними режимами. Жодна країна не змінила категорію цього року.
Найбільші падіння рейтингу відбулись у Польщі (-0,36), яка зазнала другого найбільшого падіння рейтингу за один рік за весь час існування дослідження, та в Угорщині (-0,25). Показники демократії обох країн є найнижчими за всі 17 років загального падіння.
Найбільш поширеним типом правлячих режимів в країнах Євразії залишається "консолідований авторитарний режим". Вірменія – єдиний напівконсолідований авторитарний режим в Євразії, тоді як Грузія, Молдова та Україна – єдині гібридні/перехідні режими в цьому субрегіоні. У регіоні Євразії немає повноцінних демократій.
Найпоширенішим типом правлячого режиму на Балканах продовжує залишатися «гібридний/перехідний». Єдиним винятком є Хорватія, яка вважається напівконсолідованою демократією. Перешкоди демократичним реформам:
Піднявшись до статусу гібридного/перехідного режиму в 2019 році, Вірменія регресувала за останній рік. Стан її демократії погіршився вперше після Оксамитової революції 2018 року.
Незважаючи на деяке покращення за минулі роки, демократія Грузії повернулася до своїх показників 2011 року, останнього року перед тим як нинішня правляча партія змінила непопулярний і все більш репресивний уряд, що знаходився при владі перед тим.
В Україні реформістські зусилля влади продовжували стикатися з сильним опором з боку різних груп впливу протягом 2020 року, унаслідок чого рейтинг демократії країни залишається відносно незмінним з моменту продемократичних протестів і російського вторгнення 2014 року. Приводи для надії:
Латвія та Литва, які історично отримували високі оцінки у звіті Nations in Transit, покращили свої показники демократії після трьох років падіння.
Показники демократії в Боснії та Герцеговині покращилися вперше з 2006 року завдяки значному кроку вперед в області місцевого демократичного управління: першим муніципальним виборам у місті Мостар з 2008 року.
Показник Громадянського суспільства у звіті залишається відносно високим у багатьох країнах, відображаючи важливий внесок громадянського суспільства у стійкість демократії у всьому регіоні.Огляд частини звіту про Україну: https://freedomhouse.org/country/ukraine/nations-transit/2021 (англійською). Переклад українською мовою стане доступний незабаром.

Огляд звіту: https://freedomhouse.org/report/nations-transit/2021/antidemocratic-turn (англійською)


Немає коментарів: