четвер, 18 березня 2021 р.

Як безпечно купити квартиру на вторинному ринку?



1.Отримайте довідку з Держреєстру речових прав на нерухоме майно про те, чи не перебуває квартира в арешті, або в іпотеці. Це можна зробити в Кабінеті електронних сервісів.

 2 Перевірте в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно або в Єдиному держреєстрі судових рішень правовстановлюючий документ на нерухомість (договір купівлі-продажу, договір дарування, свідоцтво про право на спадщину, рішення суду чи свідоцтво про придбання

нерухомого майна з прилюдних торгів). В ідеалі потрібен не витяг реєстру, а сам правовстановлюючий документ, який допоможе з’ясувати, на підставі чого попередній власник отримав своє право, в кого він придбав квартиру. 

3 Дізнайтеся, чи не був теперішній або попередній власник нерухомості учасником судових процесів, які стосувалися квартири. Зробити це можна на вказаному реєстрі судових рішень або на порталі Судова влада України.

4 Знайдіть нотаріуса, якому ви довіряєте, та через нього дізнайтеся попередню історію квартири – власників, можливі арешти, зняті арешти чи застави. Тобто він повинен здійснити не лише формальні дії для купівлі-продажу житла, а досконально вивчити реєстраційну справу. Фактично зробити все те, про що вказано в перших трьох пунктах.

5 Перевірте, чи не претендуватиме на придбану квартиру інша особа – чоловік або дружина продавця, інші співвласники. Усі ці люди повинні дати свою згоду на продаж житла.

6 Отримайте від продавця довідку про реєстрацію місця проживання осіб в квартирі. Перед купівлею вона мусить бути вільною від зареєстрованих, інакше ці люди претендуватимуть на користування житловою площею і тоді питання доведеться вирішувати через суд.

7 Через Єдиний реєстр боржників дізнайтеся, чи не є продавець боржником.

8 Особливу увагу звертайте на те, чи є пропонована вам ціна квадратних метрів ринковою. Занижена ціна – ознака того, що з квартирою щось не так.

9 В договорі теж фіксуйте ринкову ціну квартири, не занижуйте її, адже у випадку проблем, ви зможете претендувати на повернення лише офіційно вказаної суми.

 Уважно вивчайте текст фінального договору про купівлю-продаж. За можливості, долучіть до цього фахового юриста, аби застрахуватись від неприємних несподіванок.


Юридична газета



Немає коментарів: