понеділок, 30 листопада 2020 р.

Органічна переробка - досі засмічувати країну




Відбулася VII Міжнародна конференція «Органічна переробка та торгівля 2020». Захід вперше проходив в онлайн форматі та зібрав понад 100 учасників, серед яких представники органів державної влади, органів сертифікації, виробники та переробники органічної та неорганічної продукції та компанії, які мають намір впровадити переробку для збільшення доданої вартості свого продукту. Захід організований ГС «Органічна Україна» та ТОВ «Органік Стандарт» під патронатом Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Зображення, що містить карта

Автоматично згенерований опис



В рамках заходу було презентовано Органічну карту України, створену на основі даних оперативного моніторингу органічних земель станом на 31.12.2019 р.

За результатами 2019 року можна спостерігати зростання площі сільськогосподарських земель, зайнятих під органічним виробництвом. У 2018 році площа земель з органічним та перехідним статусом складала 309 100 га, а в 2019 р. це вже 467 980 га. Дані були зібрані Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від органів іноземної сертифікації, які сертифікували органічне виробництво та обіг органічних продуктів в Україні за 2019 рік.
Органічна карта України у вільному доступі для розповсюдження знаходиться за посиланням: https://organicinfo.ua/infographics/organic-map-of-ukraine-2019/







За 2020 рік на 17 % зросла кількість операторів органічного виробництва в Україні, на 33 % збільшилася кількість переробників органічної продукції, на 7 % збільшилася кількість виробників, які вже мають маркований органічний продукт в пропозиції для кінцевого споживача. Із 722 операторів органічного ринку, які зафіксовані станом на листопад 2020 року, 114 мають переробку як вид сертифікованої діяльності, із них 64 оператори упаковують продукцію для торгової полиці. Значно збільшилася кількість, стабілізувалися напрямки органічної переробки та доробки – у 2020 році цей показник 24 категорії, в порівнянні з минулим роком виріс на 60 %.

Більше інформації про те, які органічні продукти українського виробництва, зокрема новинки, продаються на полицях українських магазинів, супермаркетів та онлайн, а також актуальні аналітичні дані щодо внутрішнього органічного ринку та експорту з України Ви знайдете у Каталозі готових органічних харчових продуктів, який організатори підготували напередодні заходу.

Також були представлені на заході:
Інфографіки, що створені на основі дослідження органічного ринку України 2019 року: https://organicinfo.ua/infographics/
Огляд органічного законодавства України (перелік підзаконних актів): https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/11/UA-By-laws-list_UA_EN.pdf
Схема Закону України № 2496-VIII від 10.07.2018 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2019/09/Scheme-UA-Organic-Law_UA-1.pdf



Завітайте на інформаційний портал OrganicInfo, щоб тримати руку на пульсі новин органічного ринку України та світу.

З програмою та доповідачами заходу Ви можете ознайомитися на сайті організатора.

Даний захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.





Немає коментарів: