Європейський регіон ВООЗ має найбільші показники вживання алкоголю в світі. Однакі досі далеко не всі усвідомлюють зв’язок між зловживання алкоголем та ризиком розвитку ракових захворювань. Всесвітній день боротьби проти раку 4 лютого – ще один привід нагадати про канцерогенний впив алкоголю та необхідність докласти максимум зусиль для протидії зловживанню алкоголем.
Основним канцерогенним компонентом алкоголю є етанол, який міститься у всіх типах алкогольних напоїв. Етанол пошкоджує клітини таким чином, що робить їх більш схильними до злоякісних змін. Він також впливає на жіночі гормони, стимулює проліферацію (розростання) клітин та збільшує ризик раку молочної залози. При поєднанні алкоголю з курінням швидкість пошкодження тканин зростає, і в результаті збільшується ризик розвитку раку.
Існує чіткий зв’язок між кількістю спожитого алкоголю та ризиком виникнення раку. Наприклад, жінка, яка вживає 4 бокали вина щоденно, збільшує ризик розвитку раку молочної залози на 50%. Якщо збільшити дозу алкоголю до 8 келихів на день, ризик захворювання на рак зростає на 130%. При цьому «безпечної» дози алкоголю не існує, тобто навіть невеликі обсяги споживання становлять ризик для здоров’я.
Однак і відповідний «зворотній зв’язок» не залишився непоміченим: будь-яке зменшення споживання алкоголю знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.
Дослідження, проведене у 2016 році у Великобританії, показало, що лише 13% респондентів визначили рак як можливий наслідок вживання алкоголю. Обізнаність про зв'язок між алкоголем та специфічними онкологічними захворюваннями становила від 18% для раку молочної залози до 80% для раку печінки. І все ж, рак становить 12% від усіх випадків смертності від алкоголю в регіоні.
Необхідна ефективна політика протидії алкоголю
Існують ефективні заходи та законодавчі ініціативи для зменшення шкоди від алкоголю та поліпшення здоров'я населення. Європейський план дій щодо зменшення шкідливого впливу алкоголю на 2012-2020 роки окреслює низку дієвих методів.
Доведено зв’язок між вживанням алкоголю та 7 видами раку
Науково доведено, що вживання алкоголю може призводити до розвитку раку молочної залози та шести інших типів раку, включаючи рак печінки, ротової порожнини та одну з найпоширеніших нозологій в онкології – колоректальний рак.Основним канцерогенним компонентом алкоголю є етанол, який міститься у всіх типах алкогольних напоїв. Етанол пошкоджує клітини таким чином, що робить їх більш схильними до злоякісних змін. Він також впливає на жіночі гормони, стимулює проліферацію (розростання) клітин та збільшує ризик раку молочної залози. При поєднанні алкоголю з курінням швидкість пошкодження тканин зростає, і в результаті збільшується ризик розвитку раку.
Скорочення споживання - зменшення ризику
Існує чіткий зв’язок між кількістю спожитого алкоголю та ризиком виникнення раку. Наприклад, жінка, яка вживає 4 бокали вина щоденно, збільшує ризик розвитку раку молочної залози на 50%. Якщо збільшити дозу алкоголю до 8 келихів на день, ризик захворювання на рак зростає на 130%. При цьому «безпечної» дози алкоголю не існує, тобто навіть невеликі обсяги споживання становлять ризик для здоров’я.
Однак і відповідний «зворотній зв’язок» не залишився непоміченим: будь-яке зменшення споживання алкоголю знижує ризики розвитку онкологічних захворювань.
Ризики часто недооцінюють
Дослідження, проведене у 2016 році у Великобританії, показало, що лише 13% респондентів визначили рак як можливий наслідок вживання алкоголю. Обізнаність про зв'язок між алкоголем та специфічними онкологічними захворюваннями становила від 18% для раку молочної залози до 80% для раку печінки. І все ж, рак становить 12% від усіх випадків смертності від алкоголю в регіоні.Необхідна ефективна політика протидії алкоголю
Існують ефективні заходи та законодавчі ініціативи для зменшення шкоди від алкоголю та поліпшення здоров'я населення. Європейський план дій щодо зменшення шкідливого впливу алкоголю на 2012-2020 роки окреслює низку дієвих методів.
Немає коментарів:
Дописати коментар