субота, 6 жовтня 2012 р.

Закон, який суперечить свободi слова

5 жовтня 2012 року, Женева – речник Верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілль оприлюднив повідомлення Верховного комісара ООН з прав людини щодо ухвалення Верховною Радою України у першому читанні закону №8711:

Ми занепокоєні тим, що 2 жовтня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект за номером 8711, який встановлює кримінальну відповідальність за будь-яке посилання на гомосексуалізм у ЗМІ або суспільному просторі та, якщо він буде прийнятий в його нинішньому вигляді, може призвести до встановлення штрафу або тюремного ув'язнення на термін до п'яти років.

Закон, який вводить зміні і доповнення до чотирьох існуючих законів, а також до Кримінального кодексу України, є явно дискримінаційним і суперечить взятим на себе Україною міжнародних зобов'язань щодо забезпечення свободи слова та інформації.

Це може також обмежити право на охорону здоров'я та рівності перед законом, і викликає серйозні запитання щодо приєднання країни до фундаментальних цінностей прав людини, що містяться в Міжнародному пакті про громадянські і політичні права та Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод.

Проект закону 8711 не може бути узгодженим з недавнім ухваленням закону про недискримінацію в Україні, яка є кроком у правильному напрямку. Тим не менш, щоб усунути деякі з цих суперечностей, слід було б посилити антидискримінаційний закон прямими посиланнями на сексуальну орієнтацію та ґендерну ідентичність як на можливі підстави для дискримінації.

Ми вітаємо заяву Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини, яка висловила занепокоєння з приводу обмеження прав, які можуть бути введені цим законом, а також про можливі зловживання, до яких він може призвести.

Відзначимо також, що Міністерство закордонних справ України також висловило свої очікування того, що Верховна Рада України візьме до уваги міжнародні зобов'язання України щодо захисту прав меншин у подальшому розгляді законопроекту 8711.

Ми закликаємо українську владу вжити всі необхідні заходи по зміцненню окремих гарантій прав людини від дискримінації, і сподіваємось, що у другому читанніпроекту закону новий парламент, який буде обраний в кінці жовтня, зможевиправити цю ситуацію.

Організація ООН з прав людини, в тісній співпраці з міжнародними та регіональними організаціями, а також національними інститутами та організаціями громадянського суспільства, готова надати допомогу Україні для сприяннярозвитку законодавства з боротьби з дискримінацією, яке буде захищати права всіх без виключення.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар