пʼятниця, 23 грудня 2011 р.

Суїцід серед молоді боремо разом

Суїцид серед молоді – актуальна проблема сьогодення. Кожні 40 секунд на планеті від суїциду помирає 1 людина.За даними офіційної статистики, кожного року закінчують життя самогубством 1 100 000 осіб, серед яких 12 тисяч українців.
«Коли мова йде про суїцид серед молоді – треба враховувати такі моменти як вік. Юнацький вік з одного боку це найбільш романтичний вік, а з іншого боку – найбільш суїцидний. Найбільша кількість самогубств припадає як раз на юнацький вік. Це було раніше, так є і зараз. Чому ми це спостерігаємо? Коли молоді люди стикаються з якимись проблемами в суспільстві, в житті – це в них визиває бурну реакцію, загострене сприйняття. Молода людина не знаходить виходу з ситуації, що склалася, та йде по найбільш простому шляху – закінчує життя самогубством», - коментує підліткові суїциди професор психології, доктор педагогічних наук Ілля Стариков.

"Станом на 6 грудня поточного року органами внутрішніх справ в Миколаївській області було зареєстровано 5 самогубств, скоєних неповнолітніми та 5 спроб самогубства. Зазначені випадки були зареєстровані в Южноукраїнську - 3 таких випадки, в Очаківському районі - 2 випадки, а також в Миколаєві, Первомайську, Єланецькому та Арбузинському районах. Згідно статистики та проведенного аналізу слід зазначити, що саме хлопцями майже в усіх випадках суїцид було доведено до смерті", - зазначає Сергій Демідов, капітан міліції, старший оперуповноважений відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС України в Миколаївській області.

З словами Дениса Медведєва, в.о. завідувача сектором захисту прав свободи і законних інтересів дітей, служби у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації: «Дуже часто телефонують батьки, тобто дорослі люди. Це можуть буди сусіди, родичі та й просто громадяни міста, які стають свідками нещасних випадків. Оскільки журнал реєстрації нажаль не ведеться, за рік ми зафіксували близько 30 дзвінків, тобто 2-3 дзвінки в місяць»,- розповідає експерт, та наголошує що «Сама найпоширеніша проблема наразі в Миколаєві, яка наштовхує на самовбивство це бездоглядність дітей. Як правило, діти, що вчиняють самогубство або спробу самогубства – це учні шкіл, сьогодні не всі школи укомплектовані психологами. Шкільний психолог – це єдиний спеціаліст, який може виявити дитину-потенційного «суїцидника», без якихось явних симптомів», - зазначає Денис Медведєв.

З метою попередження вчинення самогубств дітьми, органами внутрішніх справ проводяться певні організаційні та практичні заходи, а саме - відповідні профілактичні бесіди з дітьми щодо не допущення вчинення суїциду. Спільно з зацікавленими відомствами - це служба у справах дітей, сім’ї та молоді, органами освіти - проводиться відвідування сімей, які опинилися в складних життєвих ситуаціях або в сім’ях, де батьки схильні до вчинення насильства над дітьми».

На думку професора Старикова, проблема суїциду також пов’язана з тим, що молодь дуже гостро все сприймає: «Молоді люди стикаються з протиріччями в суспільстві, які сьогодні присутні. Вони не можуть знайти вихід, не знають, як вирішувати ці протиріччя. У нас великий дефіцит доброти. Тому найбільш схильними до суїцидів є чуттєва молодь».

Задля зменшення кількості суїцидів в області, місцеві органи влади впроваджують спеціальні молодіжні програми, які б могли допомогти молоді всебічно розвиватися. «В нашій області діють 2 основні програми. В минулому році ми прийняли програму «Молодь Миколаївщини» на 2011- 2014 роки, яка передбачає заходи саме для молоді, для студентської молоді, для громадських організацій. Серед пріоритетів - підтримка руху КВК, підтримка інтелектуальних ігор типу "Що? Де? Коли?», та патріотичне виховання», розповідає Микола Жук, начальник Управління у справах сім’ї та молоді Миколаївської облдержадміністрації. «Ми продовжуємо реалізовувати ці проекти. І той факт, що в цьому році вперше наша молодь підготувала, подала на розгляд і ми вже в січні місяці будемо знати результати по грантам Президента України. Всього за час існування цієї програми наша молодь відправила лише 4 проекти, а в цьому році – це вже 6 проектів», - зазначає пан Жук.

В цілому ж за статистикою Миколаївська область має 5 самогубств та 5 спроб випадків суїцидів на 100 тисяч осіб.

Найбільша жкількість самогубств на 100 тисяч осіб зафіксована на Сумщині (34 випадки), Чернігівщині (33 випадки) та Кіровоградщині (32 випадки). Далі йдуть Херсонська - 30 випадків - і Полтавська область - 28 випадків самогубств на 100 тисяч людей. Найменша ж кількість самогубств спостерігається в Києві та у Львівській області – 7 випадків.

Згідно з статистичними даними та соціологічними припущеннями, назріває пік цього «подвигу» в Богом забутих, країнах.

Коментує проблему суїциду серед молоді священик Римо-Католицького храму Святого Йосипа, Петр Бротонь, «Зверталися, молодь чекає якоїсь підтримки. Їм потрібно все пояснити, весь сенс життя, оскільки їм здається, що не можливо далі жити з цими проблемами.Я думаю, що молодь не загартована що б, жити в цьому світі і це є проблема. Ні хто не вчить їх жити для чогось, жертвувати чимось, прагне до чогось, так молоді люди не бачать сенсу життя. З дитинства батьки повинні духовно виховувати дітей, вони повинні розуміти відповідальність, яка з'являється знародженням немовлятаи. Перш за все люди повинні пам'ятати, що головне те, що всередині.»

Як наголошує протирей Роман Дідора, свячено служитель Кафедрального Собору Касперської ікони Божої матері міста Миколаїва. «Нажаль є випадки коли звертаються батьки з проханням допомогти. В сім’ї стався суїцид, молода людина без будь якої пояснювальної записки покінчує життя самогубством.

Це дійсно проблема даного часу не тільки в нашому Південному регіоні, а й думаю випадки суїциду мають місце взагалі в Україні. Причина цьому напевно та що не кожна дитина одержує належне духовне виховання насамперед від батьків, так як в школі нажаль не в кожному регіоні викладається християнська етика, не в кожній школі дитині прищеплюється духовне бачення змісту свого життя. Життя це є великий дар Божий який ми одержуємо від Господа и тому ним треба дорожити и його треба цінувати. Звичайно що в житті кожної людини бувають тяжкі переломні часи коли здається що весь світ постав проти тебе. Не складаються стосунки в сім’ї з батьками, в школі, не взаємна любов особливо в юному віці. Але це не є виправдання и взагалі не має ні одного оправдуючого мотиву для цього вчинку. Тому що лише один раз Господь дає життя людині і потрібно прожити його гідно. Не зважаючи на те, які випробування дає тобі доля. Людина віруюча розуміє, щоб не сталося в нашому житті все це є попущення Боже. Для того, що людина зробила якісь висновки із свого зимного життя. Бо читаємо Євангелію, що без волі Божої і волосина не падає з людської голови. Якщо Господь посилає нам скорботи, мені здається що із певною ціллю. Можливо для того щоб людина змирила себе духовно, щоб трошки пригасила свою гордість, свій егоїзм. А людина замість того щоб зробити якісь висновки, переглянути своє відношення до оточуючих, нажаль до цього ставиться фатально іноді навіть закінчує життя суїцидом.»

Зі смертю кожної людини гине Земля - неповторний світ ідей і почуттів, унікальний досвід і світогляд. Суспільство не може і не повинно залишатися повідношенню до цього спокійним і байдужим.



Ілона Маковська,
 студентка Коледжу преси та ТБ



Немає коментарів: